Răciturile sunt nelipsite de pe masa românilor, de sărbători! Sunt cunoscute sub diferite denumiri ca: ”răcituri”, ”piftie”, ”aituri”etc. iar rețeta poate să difere puțin în funcție de zonă sau preferinţele fiecaruia. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri, nu-i așa?
O să vă prezint o reţetă (din zona Bistritei) de răcituri de porc sau cum le spune la noi aituri, exact așa cum o face mama,bunica mea . Răciturile se pot face și din curcan, cocoș sau vită sau chiar din pește (plachie), dar eu prefer răciturile de porc, asezonate cu usturoi din belsug. Gelatina extrasă din oase, cartilaje și piele este cea care le încheagă. Dacă aceasta nu este suficientă ea poate fi suplimentată cu gelatină granule din comerț.La noi se fac in mod special de Boboteaza.Dar se pot face cand dorim.Se pun intr-o camera racoroasa sau frigider.
Ingrediente:
-2-4 piciore de porc (”adidași”)
- -coada de la un porc
- -1/2 cap de porc cu ureche (fara creieri,fara limba)
- -2-3 capatani de usturoi
- -sare dupa gust
- -boia pentru decor dupa gust
Mod de preparare:
Carnea a fost afumata si congelata. O decongelam.
Carnea de porc se desareaza in apa .Se lasa cateva ore.
Se pune intr-o oala.Se toarna 4-5 litri de apa si se fiebe la foc mic .
Se spumeaza continuu, ca sa ramana apa limpede. Dupa ce au fiert, luam jos grasimea de deasupra.
Se desface carnea de pe oase, se taie bucatele, se amesteca toata compozitia cu usturoiul pisat.
Se toarna in boluri,farfurii, cu polonicul, se pune boia dulcesau iute deasupra.
Se lasa la rece.
Se servesc cu piper (cine doreste) si paine proaspata.
Eu am facut 25 de farfurii.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu