Va ziceam acum o luna ca mai am rețetete pentru Doboș.
Altă variantă găsiți aici.
Rețeta de azi este din 1998.
Am pregatit-o pentru colega mea Magdalena (urează ziua ei). La mulți ani, Magda!
Ingrediente :
Foi:(4-5-6 o sa iasă) Tava 35*45 cm
-2 ouă
-11 linguri ulei
-11 linguri lapte
-11 linguri de zahăr
-un varf de cuțit de bicarbonat
-făină cat cuprinde (aproximativ 500-650 grame)
Crema:
-200 grame zahăr
-3 linguri de cacao
-500 ml lapte
-un pachet de unt sau margarină
-3 linguri de făină
Glazura:
100-150 grame ciocolată neagră
-3 linguri de ulei
Mod de preparare :
Foi:
Amestecăm toate ingredientele cu o lingură până obținem un aluat mai moale. Se imparte în 4.
Se pudrează masa cu făină și întindem câte o bucată de aluat până obtinem o foaie subțire.
Se pune pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt.
Se coace rapid fiecare foaie la 175 grade pentru 5- 8 minute.
Procedăm la fel până terminăm tot aluatul. Se lasă la rece.
Crema:
Se caramelizează zahărul la foc mic amestecând continuu.
Se pune cacao și untul tăiat cubulețe (untul la temperatura camerei) și 400 ml lapte.
Când s-a topit caramelul se pune restul de lapte amestecat cu făină. Se fierbe până se îngroașă.
Se așează fierbinte între foi.
Se pune o greutate. Se lasă minim o noapte acoperit în cămară. (3 foi dacă avem 4 sau 4 foi dacă avem 5)
A doua zi, glazurăm ultima foaie
Glazura: Topim ciocolata impreuna cu uleiul pe baie de aburi. Se lasă sa se întărească glazura.
Poftă bună!
Mulțumesc Octavian pentru delicioasa prăjitură. Preferata mea!!!
RăspundețiȘtergereA fost foarte delicioasa.
Cu mare placere!
Ștergere