Piroste

 Pe  țărănește se numesc piroste, pe domnește se numesc Colțunasi. 

 La mine in zona se numesc Piroște. Este o reteta de origine ruseasca si intalnita in satul meu natal. 

Este o reteta simpla dar se faceau destul de rar la noi in familie. Mereu ne placea sa le mancam dar cu timpul a devenit o reteta ce se poate face cu mai multe persone decat mama sau bunica. 

 Reteta este mega simpla, se poate adapta și dacă ținem post renunțand la oul de aluat și le umplem cu dulceata. 

Si in plus este o buna ctivitate pentru toată familia. 

Daca vreti puteti sa congelati aluatul sau sa faceti placinta fara drojdie (reteta aici). 



 ⚠ Atentie:Dacă punem mai multe oua se întărește aluatul si nu ne dorim acest lucru

Ingrediente :

-1 ou

-faină cate vrem să iasă (la 500 g iasa in jur de 30) 

-ulei aproximativ 1-2 linguri

-apa cat sa iasa un aluat potrivit(150-200  ml) - puțină sare

     Preparare: 

          Se pune faina într-un bol, iar in mijloc se pune sarea, oul, apa, uleiul si amestecam pana avem un aluat elastic. Se lasa vreo 15 minute apoi se intinde o foaie, se taie cu paharul, se pune umplutura preferata, se lipeste.

       Se fierb in apa cu sare(se mai înțeapă cu furculița), din când în când mai amestecăm .    

         Se pot face cu branza sărată sau dulce sau dulceata sau branza amestecata cu spanac. 

        Se servesc cu slanina prajita sau unt topit sau smântână sau cu un sos pentru paste. 




    În Italia li se spun ravioli.

 De ce sa cumpărăm din magazin când putem face acasă un aluat simplu, curat și în plus avem și o activitate de familie.

Poze de la cititori



Lidia Mocuta a încercat pirostele cu dulceata.


Comentarii

  1. Mulțumesc Octavian.
    Pentru rețetă și pentru amintiri.
    Într-adevăr coltunașii stârnesc amintiri!
    Mie nu din copilărie, ci din studenție.
    Când ne venea rândul la săptămâna de serviciu la cantină, doamnele bucătărese mereu ne făceau diverse bunătăți (altfel munceau studenții, când primeau așa ceva!). Printre care și delicioșii coltunași.
    Iar la Iași, coltunașii parcă erau de la mama lor!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK RECOMANDARI