Cozonac pufos

 Aceasta reteta este nelipsita de pe mesele romanilor la ceas de sarbatoare. 

Reteta de cozonac  pe care v-o prezint este a mamei mele, care a invatat-o de la mama ei.Cu timpul am modificat-o datorita unei matusi.




Ingrediente:


Aluat:
-1 kg faina cernuta
-200 grame zahar
-coaja de la o lamaie
-2 plicuri de zahar vanilinat
-25 grame drojdie proaspata sau 7 grame drojdie uscata
-100 ml lapte caldut
-300-500 ml apa minerala(apa cata ia faina)
-100 ml ulei
-sare cat se ia cu 3 degete.
-4 oua( folosim doar galbenusurile dar se pot pune și intregi)
Umplutura:
-500 grame nuca macinata
-esenta de rom sau de vanilie dupa gust
-zahar dupa gust(100-200 grame) 
Pentru un cozonac 500 grame rahat 
Intr-un bol se cerne faina.Se face o maia din drojdie,lapte si 2 linguri de zahar.Se lasa la crescut 15 minute.Se adauga galbenusurile,aromele si 300 ml apa minerala.
Se framanta bine pana obtinem un aluat omogen.La nevoie se mai pune apa.Adaugam uleiul si sarea si mai framanta pana obtinem un aluat care are besici.
Se pune putina faina deasupra si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, la loc caldut.
Umplutura e una simpla.Se amesteca toate ingredientele la un loc.
Alatul dospit il impartim in 2 bucati.
Intindem prima bucata, aduagam umplutura si o intidem.Avem grija sa lasam marginile goale de un deget.
Se ruleaza sul .Se pune in tava tapetata cu ulei.Se mai lasa la dospit in tava pana creste cat tava.Se inteapa cu o scobitoare.Se unge cu oul batut.
Se coace .Cuptor electric: 50 minute la 160 grade celsius,ventilatie sus-jos si 20 minute la 150 grade celsius caldura doar jos .
Cuptor cu gaz : 15 minute la foc mediu-45 minute la treapta mica.
Se scoate din tavi, se pun pe doguri.
Se amesteca ingredientele pentru sirop si insiropam cozonaci. Se lasa sa se raceasca apoi se pot pune in pungi.

                Se pot umple cu ce dorim.


               Secțiunea de la cozonac...... 




    
                             


   Pofta buna!



Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI