Ciorba de pastai de post

 Dupa atata mancare cu carne parca ar merge o ciorba de pastai ca la mama acasa.Reteta este invatata din generatie in generatie invatata de  fiecare membru.

Evident ca se poate pune carne sau slanina in ea ,atunci cand nu tinem post.Se poate manca cu ceapa,smantana ,ardei iute fiecare cu ce doreste.

Este o reteta  veche ce se face cu un rantas.Se poate inlocui foarte simplu,fierbem ceapa,stingem cu bulion amestecat cu o lingura de faina.

Eu am mereu in beci borcane cu castraveti,pasta de ardei,bulion de casa si pastai la borcan.

Reteta la pastai :

-5 kg pastai
-2  cani de sare de sac(sarea pentru muraturi)
-2  cani de zahar
-2 conservante
Se spala pastaile.Se lasa la scurs.Se taie pastaile,se pune sarea si zaharul ,se amesteca din cand in cand.Se lasa pana a doua zi.
A doua zi punem conservantul,amestecam si punem in borcan.Le punem capacul si le ducem in beci sau camara.Se pastreaza foarte bine.O sa observati ca ele o sa lase apa,aceea apa se pune in borcane cand punem si pastaiile.Se metin si 2 ani borcanele.


Ingrediente:
  • 3 borcane de pastai(400 grame are un borcan)
  • 2 linguri de  pasta de ardei
  • o ceapa mica 
  • 3 morcovi
  • o telina mica
  • 2 bucati de pastarnac
  • 2,5 litri apa
  • sare si piper dupa gust
  • cimbru  si marar dupa gust
  • 500 ml bulion
  • o lingura faina
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
  1. Scurgem pastaile de apa din borcan si le spalam in apa.
  2. Curatam toate legumele.Le taiem dupa preferinta.
  3. Intr-o oala incapatoare(4-5 litri) adaugam apa ,pastaile si legumele fara ceapa.Le firbem.
  4. Cand sunt aproape fierte ,calim ceapa in uleiul incins,adaugam si faina si lasam pana e rosita faina.Adaugam pasta de ardei.Stingem cu bulion si putina apa(din oala).Lasam sa dea doua clocote si o adaugam in ciorba. 
  5. Se amesteca  bine.Se potriveste de condimente si cimbru si marar.
  6. Se lasa pana sunt fierte toate la foc mic .Se pot pune si frunze de telina.
  7. Se serveste cu paine,ceapa ,smantana(daca nu tinem post) sau ardei iute.
                    POFTA BUNA!












Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI