Sarmale cu pasat

 Este reteta mamei mele invatata de la bunica Floarea.

Este o reteta simpla. 



In zona Bistriței sarmalele se fac mai marisoare si se numesc galuste cu pasat. 


Ingrediente :

-frunze de varza

Umplutura:

-2 cepe medii

-o  cescuta si jumatate de orez

-2 cani de pasat

-350-450 grame de carne tocata 

-sare, vegeta si piper dupa gust

-100 ml bulion

Alte ingrediente :

-apa fierbinte 

-boabe de piper 

-300 ml bulion

-un pliculet sare de lămâie 

-mușchiulet de porc

-carnati de porc 

-gușă de porc afumata

Se desfac frunzele de pe varza. Se curata frunzele de nervurile mai tari dinspre cotor. Se gusta si daca varza este foarte sarata se pun frunzele in apa rece pana veti avea nevoie de ele. De asemenea vedeti daca varza are gust intens de cimbru si marar, daca e bine murata, iar frunzele sunt pliabile, ca sa fie usor de lucrat cu ele.

Se spala pasatul in multe ape astfel: se adauga apa cat sa treaca cu cativa cm de pasat; se amesteca cu lingura, moment in care veti vedea ca toate cojile albe de pe pasat se ridica la suprafata; se scurge incet apa din oala astfel incat cojile sa curga afara; se repeta operatiunea pana apa de pe pasat ramane curata si nicio coaja nu se mai ridica.

Punem uleiul la încins. Se adauga  ceapa si se caleste totul la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana ceapa se inmoaie.Se adauga putina pasta de ardei optional. Stingem focul. 

Adaugam  carnea tocata, orezul si păsatul. Condimentam cu sare, vegeta si piper. Adaugam si 100 ml bulion.

Formati sarmalele in foile de varza.

In oala punem pe fund cozi de marar, peste ele punem un capac. Peste punem sarmalele formate in straturi. Se pot adauga bucati de gusa afumata sau muschiulet si carnati pe alocuri. Adaugam restul de bulion, sare de lamaie, boabe de piper si apa fierbinte cat sa acopere sarmalele. 





Se pun la foc mic la fiert. Din cand in cand se misca oala. 

Sau varianta 2:incingem cuptorul la 160 grade si punem o folie de aluminiupeste oala, peste capacul de la oala. Le coacem pana sunt facute sarmalele. Se misca oala ocazional.

Servim cu smantana sau bulion, mamaliguta.

Pofta buna!

Sarmale fierte:

Sarmale coapte:


Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI