Ciorba de varză este una dintre favoritele mele. Cu smântână, cu carne sau chiar fără este o ciorbă simplă si ușor de preparat.
Se poate face cu rântaș sau fără.
Se poate face si de post renunțand la carne si smântână.
Ingrediente :
-o varză
-o ceapă
-un morcov
-1/2ardei gras sau kapia sau 2 linguri pastă de ardei
-3-4 litri de apă
-sare, piper, mărar și cimbru după gust
-opțional afumatura
Varza se curata de frunzele de la exterior si de cotor, apoi se taie fideluta, ca pentru salata. Daca folositi afumatura, aceasta se pune la fiert in 3 litri de apa. Se fierbe aproximativ 20-30 de minute.
In zeama se adauga varza, ceapa tocata mărunt și morcovii tocati sau tăiați rondele. Daca folositi ardei gras, acuma este momentul sa-l adaugati, taiat cubulete. Se adauga mărar si cimbru. Se lasa la fiert. Cand sunt fierte legumele se adaugă bulion sau rântaș.
Varianta cu rântaș: Se incing 2 linguri de ulei sau untură intr-o tigaie si se caleste la foc mic o ceapă tocata. Cand se inmoaie ceapa, se adauga 2 linguri de faina si amestecăm rapid.
Se adauga bulionul, amestecam. Se adauga cate un polonic de zeama fierbinte din oala cu ciorba, pana cand se obtine un sos rosu, consistent.Se adauga treptat rantasul, amestecand cu grija cu o lingura cu coada lunga.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu