Pâine de casă

 La mine in familie avem un obicei de a face pâine sâmbăta. Fie ca o facem in cuptorul de caramida sau cel de aragaz.

Daca ați fost la țară știți ca buniciile inceperu sa facă paine cu de vineri seara si sâmbătă dimineața o frământău si o coceau în cuptorul de cărămidă. 

Rețeta se poate adapta in funcție de câta pâine dorim.

Azi am frământat 4 kg de făină si am facut 3 pâini.

O sa găsiți la ingrediente  2 linguri de aluat. Acesta se face din apă și făină proporții egale cu cel puțin o săptămână înainte de a prepara pâine. Are rol de drojdie. Dar se poate omide si mai adăugați 10 grame de drojdie proaspătă sau 5 de drojdie uscată 

Aceasta este o rețetă de familie.



Ingrediente:

-4 kg făină

-3 linguri cu varf de sare

-o lingură de zahăr 

-35 grame de drojdie proaspătă sau 20 grame drojdie uscată 

-1,900 ml apă călduță 

-2 linguri de aluat 

-3 linguri de ulei 


Mod de preparare :

Vineri seara :

Se cerne bine făină in lighean sau covată. 

Se face o gropiță in mijloc și adăugăm drojdie împreună cu zaharaul si 100 ml apă călduță si amestecăm bine. Pe urmă adăugăm aluatul. 

Acoperim cu un prosop curat si lăsăm până dimineața. 

Sâmbătă dimineața:

Luam prosopul de pe făină si adăugăm apa si frământăm un aluat omogen. Spre finrl adăugăm uleiul si sarea si mai frământăm puțin. Punem prosopul înapoi pe covată. 

Lasam sa dospească la loc cald până isi dublează volumul. 

Încingem cuptorul la cea mai mare temperatura. 

Ungem masa de lucru cu putin ulei, rastunam aluatul, il intindem cu palmele pana obtinem un pastrat, adunam cele 4 colturi spre centru, apoi inca odata alte 4 colturi, strangem bine capetele, apoi

întoarcem aluatul cu fața în sus (obtinem o sfera frumoasa) 

Luăm painea formată și-o punem în tăvi unse. (Eu am pus in tava  rotundă de 28 cm si in 2 tavi de cozonac.) 

Se pun in cuptor (cele din tăvilecozonac prima data). Reducem temperatura la minim și coacem pâine pentru o oră si ceva. 

Va dati seamă ca este coaptă când o scoateti din tavă si sună a gol. 

Cealaltă paine o coacem după ce am scos celelalte pâinii din cuptor la foc mediu primele 15 minute apoi la foc mic până este bine coaptă. 

Se scoate din cuptor. 


Se bate de coajă daca doriți. Se acoperă cu un prosop de bucătărie. Si cand este rece se pune in pungi de plastic. 


Pâinea coapta in cuptorul de la aragaz 


         Pâine coaptă în cuptorul de caramida de Paște 

Pâine coaptă în cuptorul de caramida de
Crăciun 


                      Secțiunea 

Poftă bună! 


Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI