Balmoş clasic

 Am primit de la vecină o sticla de jantuiala asa ca a venit rândul balmoşului. Este una dintre mâncărurile mele preferate vara. Nu prea am apucat sa fac poze dar sper sa va descurcați. Reteta este super simpla. 


Ingrediente:

-2 litri de jantuiala

-1 linguriță cu sare

-aproximativ 100 grame smantana grasa

-400 grame faina de malai

Jantuiala este zerul rămas de la urda, ea trebuie sa fie acrișoare pentru aceasta rețetă. 


Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa fiarba, se adauga sarea si smantana.

 Se lasa sa dea cateva clocote. 

Se cerne faina, se presara deasupra cam un pumn de faina apoi se toarna restul de malai, formandu-se o gramajoara. Cu ajutorul unei linguri, se ia din jantuiala si se toarna peste movilita de faina. Se lasa sa fiarba la foc domol aproximativ 20 de minute.

Cand este gata, cu ajutorul sucitorului se amesteca totul bine timp de cateva minute, pana incepe sa se desprinda usor de pe marginile oalei, iar balmosul are un aspect lucios. 

Cand este gata, cu dosul lingurii se dezlipeste de pe marginilie oalei, se lasa cateva secunde la foc iute apoi se rastoarna dintr-o miscare intr-un bol sau castron.

Servim simplu sau cu ceapă.




Poftă bună! 

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI