Fasole scăzută sau Iahnia de fasole este o mâncare tradițională perfectă pentru zilele de post sau se poate pune si o bucata de ciolan fiert și o mancam când nu e post.
Rețeta este de familie,usor de preparat si cu majoritatea ingredientelor din grădină.
Se poate consuma cu mamaliga, pâine, muraturi sau ceapă.
Avem nevoie de:
-800 gr fasole alba boabe
-3 ceapa
-2-3 morcov
-2 linguri cu pasta de ardei
-patrunjel verde
-3 linguri ulei
-3 catei de usturoi
-sare și piper după gust
-1 lingurita boia de ardei dulce sau iute
Mod de preparare:
1.Alegem fasolea sa nu aiba mizerie, o lasam la umflat, in apa rece, minim 4 ore sau peste noapte.
2.Dupa acest timp, punem intr-o oala apa la fiert si cand da in clocot dam drumul la fasole și o lasam sa fiarba aproximativ 15 minute.
3.Scurgem apa, punem alta dar clocotita si o punem iar pe flacara aragazului..
3.Curatam ceapă si o tocam cubulețe mici. Patrunjelul verde il spalam, indepartam cozile si il tocam.Morcovul il radem de coaja apoi il facem cubulete,
4. Călim ceapă si morcovul într-o cratiță mai mare. Când sunt călite adăugăm pasta de ardei, sarea și piperul, Toate aceste legume le punem in oala, presaram putina sare, piper. Când fasolea este aprope fiarta o punem cu tot cu apa fiarta peste legumele călite.
5.Curatam usturoiul, ii dam prin presă sau i tocam după bunul plac și i punem în fasole si lasam sa fiarba la foc potrivit.
6.Dam gust cu sare, piper, boiaua de ardei si lasam la scazut cam 5 minute după ce e fiarta fasolea.
7.Cand este gata presaram pătrunjelul verde tocat.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu