Maios

 Maios ul este unul dintre preparatele tradiționale din carne de porc. Reteta este de familie și fără cantar. Noi nu cântărim niciodată ingredientele pentru aceste preparate, le punem după gust și ochii.



Numele de maios vine de la ficat care îl numim mai.

Ingrediente:

-ficat

-plămâni

-slănină de la burta

-rinichi

-soric

-sare, piper, cimbru după gust

-usturoi tocat după gust 

-vreo 5 cepe sau ceapă după gust bine călite în untură

Se fierb organele, slanina de la burta si sorocul în apă. 

Cand sunt fierte se scot din apa și se lasă la răcit. Apa nu se arunca o sa o folosim la undat și o sa avem nevoie de câteva polonice pentru a pune în compoziție. 

Într-un lighean încăpător punem organele tocate, grăsimea și sorocul tocate și ingredientele. Se frământă bine și adăugăm putina apa de unde au fiert organele și grăsimea. 

Matele se spala. Noi folosim matele pentru cârnați.

Se pune compoziția încarnatar(mașina cu care facem cârnați) si se fac Maiosi. Se leagă la capete astfel încât sa aibă loc ață sa o punem mai mare. 

Se pun la undat în apa ce începe sa fiarbă și se lasă pana se albesc vreo 10 min.

Se pun la scurs.  Se țin la fum cam  2 zile apoi se pun în congelator și se consuma.








Poftă bună! 

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI