Cozonac cu rahat

 Cozonacul cu rahat este unul dintre cozonaci preferați de tata.



Este o rețetă simplă și accesibilă învățata de bunica. 

Pentru un cozonac:

Aluat:

-500 grame faina 

-100 grame zahar

-coaja de la o 1/2  lamaie și de portocală 

-2 plicuri de zahar vanilinat

-10 grame drojdie proaspata sau 4 grame drojdie uscata

-250 ml lapte caldut

-50 ml ulei

-sare cat se ia cu 3 degete.

-1-2oua(după posobilitate) 

Intr-un bol se cerne faina.Se face o maia din drojdie,lapte si 2 linguri de zahar.Se lasa la crescut 15 minute.Se adauga ouale bătute. 

Se framanta bine pana obtinem un aluat omogen.La nevoie se mai pune lapte. Adaugam uleiul si sarea si mai framanta pana obtinem un aluat care are besici. (pana asuda grinda) Se unge un bol cu ulei și se pune aluatul. Îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, la loc caldut.

Intindem aluatul, adăugăm rahatul(eu am pus 400 grame rahat și o mana de nuca amestecata cu zahar ramasa de la ceilalți cozonaci) .Avem grija sa lasam marginile goale de un deget.

Se ruleaza sul .Se pune in tava unsa  cu ulei .Se mai lasa la dospit in tava pana creste în  volum .Se inteapa cu o scobitoare.Se unge cu 1 ou batut.

Se coace  :Cuptor electric: 50 minute la 160 grade celsius,ventilatie sus-jos si 20 minute la 150 grade celsius caldura doar jos .Cuptor cu gaz : 15 minute la foc mediu-45 minute la treapta mica.

Se scoate din tava se pun pe dog. Se acoperă cu un prosop și se lasă la răcit apoi se poate servi.





Poftă bună! 

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI