Cozonac -" Colac"

Astazi va prezint o reteta priimta de la o doamna din Apahida  pe tren cand veneam acasa de la facultate. 


 Este o reteta diferita de cea a mamei sau a bunici. 



Ingredientele sunt cam aceleasi doar ca cu ceva imbunatatiri si mici trucuri la ulei care de aceasta data o sa fie caldut si folosim o lingurita si jumatr de drojdie uscata.



 Ingrediente:

-1 kg faina

- lapte caldut aproximativ 450-550 ml  

-1 lingurita jumate de drojdie uscata

- o cana zahar (cana de 200 ml)

-o cana ulei caldut (cana de 200 ml)

-1 praf de sare

-8 galbenusuri

-coaja de lamaie

-3 plicuri de zahar vanilat

Umplutura:

- 8 albusuri

- zahar dupa gust

-nuca macinata aproximativ 500 grame

-3 plicuri de zahar vanilat

-optional rahat 400 grame

-optional 1 lingura cacao

Mod de preparare:

Pt uns :

1 ou

Peste drojdie adaugam 1 lingurita din zahar si 2 lingurite de faina si 100 ml lapte caldut.

Faina o cernem intr-un bol in mijloc facem o gropita si adaugam drojdia,zaharul,galbenusurile frecate cu sarea  si  lapte cat cere aluatul.

Ulei se incalzeste foarte repede intr-o cratita si se adauga treptat peste aluat si framantam pana se deslipeste aluatul de pe maini.

Se lasa la dospit la loc cald pana creste in volum( cam 2 ore). Se imparte in 2 parti egale apoi fiecare parte se imparte in alte doua( avem 2 cozonaci impletiti) Fiecare bila o intindem si punem din umplutura (peste  nuca macinata adaugam albusurile,zaharul si vanilia si amestecam cu o furculita, de mai poate adauga acum si cacao.) Peste intindem bucati de rahat optional.

Se implestesc cozonaci, se pun in tavile unse cu ulei. Se lasa la dospit 30 min- 1 ora . Se ung cu oul batut si se coc la foc potrivit. eu i-am copt in cuptorul cu gaz pe trapata cea mai mica aproximativ o ora si jumatate .

Se lasa sa se raceasca apoi se pot servi. 

Cu ocazia aceasta va doresc Sarbatori fericite si Paste fericit! 






















Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI