Astazi va prezint o reteta priimta de la o doamna din Apahida pe tren cand veneam acasa de la facultate.
Este o reteta diferita de cea a mamei sau a bunici.
Ingredientele sunt cam aceleasi doar ca cu ceva imbunatatiri si mici trucuri la ulei care de aceasta data o sa fie caldut si folosim o lingurita si jumatr de drojdie uscata.
Ingrediente:
-1 kg faina
- lapte caldut aproximativ 450-550 ml
-1 lingurita jumate de drojdie uscata
- o cana zahar (cana de 200 ml)
-o cana ulei caldut (cana de 200 ml)
-1 praf de sare
-8 galbenusuri
-coaja de lamaie
-3 plicuri de zahar vanilat
Umplutura:
- 8 albusuri
- zahar dupa gust
-nuca macinata aproximativ 500 grame
-3 plicuri de zahar vanilat
-optional rahat 400 grame
-optional 1 lingura cacao
Mod de preparare:
Pt uns :
1 ou
Peste drojdie adaugam 1 lingurita din zahar si 2 lingurite de faina si 100 ml lapte caldut.
Faina o cernem intr-un bol in mijloc facem o gropita si adaugam drojdia,zaharul,galbenusurile frecate cu sarea si lapte cat cere aluatul.
Ulei se incalzeste foarte repede intr-o cratita si se adauga treptat peste aluat si framantam pana se deslipeste aluatul de pe maini.
Se lasa la dospit la loc cald pana creste in volum( cam 2 ore). Se imparte in 2 parti egale apoi fiecare parte se imparte in alte doua( avem 2 cozonaci impletiti) Fiecare bila o intindem si punem din umplutura (peste nuca macinata adaugam albusurile,zaharul si vanilia si amestecam cu o furculita, de mai poate adauga acum si cacao.) Peste intindem bucati de rahat optional.
Se implestesc cozonaci, se pun in tavile unse cu ulei. Se lasa la dospit 30 min- 1 ora . Se ung cu oul batut si se coc la foc potrivit. eu i-am copt in cuptorul cu gaz pe trapata cea mai mica aproximativ o ora si jumatate .
Se lasa sa se raceasca apoi se pot servi.
Cu ocazia aceasta va doresc Sarbatori fericite si Paste fericit!
Comentarii
Trimiteți un comentariu