Tocanita de vinete

 Tocanita de vinete este o mancare simpla perfecta in zilele de post sau in orice zi.

Reteta este foarte simpla si usoara.

Ingrediente:


  • 1 kg de vinete
  • 500 ml bulion 
  • 2 ardei (kapia,gras sau gogosari) 
  • 2 cepe mari taiate cubulete
  • 2-3 catei de usturoi
  • 50 ml de ulei
  • 2 linguri de patrunjel verde
  • sare si piper proaspat macinat
  • apa

Curatam coaja vinetelor , apoi taiem in cubulete, de dimensiuni potrivite, cat sa incapa frumos in furculita.

Peste vinete adaugam o lingurita de sare si turnam deasupra apa rece. Amestecam totul bine si punem o greutate, astfel incat vinetele sa fie apasate.

Lasate in apa cu sare, vinetele isi vor lasa zeama amara. Din cand in cand mai amestecam vinetele. Trebuie sa stea cam jumatate de ora. Eu le-am lasat 2 ore jumatate.

Scurgem vinetele de apa foarte bine.

Punem intr-o cratita jumatate din cantitatea de ulei, sa se incinga. Va recomand sa folositi o cratita cu peretii cat mai grosi.

Cand uleiul s-a incins, punem vinetele si le amestecam. Doar cat sa inmoaie putin, apoi le putem scoate, nu trebuie sa le lasam sa se prajeasca.

In aceeasi cratita punem restul de ulei, il lasam sa se incinga, punem ceapa, ardeiul gras si amestecam. Adaugam si o lingurita de sare, aceasta va inmuia legumele si acestea se vor patrunde mai repede.

Amestecam repede, la foc iute, timp de 2-3 minute si adaugam putina apa, 50-100 ml. Reducem focul, punem capacul si lasam sa se inabuse. In felul acesta legumele nu se calesc, vor fi foarte bine gatite fara sa fie prajite, fara multa grasime.

Cand legumele s-au inmuiat, adaugam si vinetele si amestecam, adaugam si rosiile si completam cu apa.

Adaugam si piper proaspat macinat. Punem capacul si lasam tocanita sa fiarba pentru 10-15 minute, iar din cand in cand mai amestecam.

Mai putem adauga putina sare si putin piper, dupa gust. La final punem si usturoiul si amestecam usor, sa nu se sfarame vinetele.

Oprim focul, punem verdeata si amestecam putin.

Se pot pune in borcane sterilizate, le acoperim cu servete si le lasam sa se raceasca in tihna, pana a doua zi.

Dupa ce borcanele se racesc, le mai punem la sterilizat, in cratita cu apa si le lasam sa fiarba timp de o ora din momentul in care apa da in clocot.









Pofta buna!

Sursa de inspiratie Pofta buna cu Gina Bradea, reteta aici.

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI