Cozonac cu nuca

 

Cozonacul cu nuca estwe unul dintre cozonaci apreciati la mine in familie. Pentru astazi va mai propun o reteta de cozonac de la mine din familie.
Ingrediente pentru 5 cozonaci:
-2 kg faina
-1 kg lapte
-12galbenusuri
- 2 cani si jumatate de zahar
-4 plicuri drojdie uscata Dr Oetker
-400 ml ulei 
-vanilie si coaja de lamaie, portocala dupa gust

umplutura:
-1,5 kg nuca
- zahar dupa gust
-12 albusuri
Pentru uns:
-1 ou mare batut

Intr-un bol se cerne faina.Se face o maia din drojdie, 400 ml lapte caldut  si 4 linguri de zahar.Se lasa la crescut 15 minute.Se adauga galbenusurile,aromele si restul de lapte.
Se framanta bine pana obtinem un aluat omogen.La nevoie se mai pune lapte .Adaugam uleiul si sarea si mai framanta pana obtinem un aluat care are besici.
Se pune putina faina deasupra si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, la loc caldut.
Alatul dospit il impartim in 5 bucati.
 Intindem prima bucata, aduagam umplutura (peste  nuca macinata adaugam albusurile,zaharul si vanilia si amestecam cu o furculita, se mai poate adauga acum si cacao).si o intidem. Avem grija sa lasam marginile goale de un deget.
Se ruleaza sul .Se pune in tava tapetata cu ulei.Se mai lasa la dospit in tava pana creste cat tava.Se unge cu oul batut.
Se coace  la cuptor electric: 50 minute la 160 grade celsius,ventilatie sus-jos si 20 minute la 150 grade celsius caldura doar jos .
Cuptor cu gaz : 15 minute la foc mediu-45 minute la treapta mica.
Se scoate din tavi, se pun pe doguri.






Pofta buna!

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI