Cozonac

 Cozonacul nu lipseste de pe o masa de sarbatoare.



 Aceasta reteta este reteta mamei mele. 



Cozonacul este foarte bun si este perfect oricand. Reteta este pentru 6-7 cozonaci. Dar se pot face si mai putin.




Aluat:

-2 kg faina cernuta

-200 grame zahar

-coaja de la o lamaie

-2 plicuri de zahar vanilinat

-25 grame drojdie proaspata 

-700 ml lapte caldut

-100 gr unt topit

-200 ml ulei

-sare cat se ia cu 3 degete.

-5 galbenusuri

Umplutura:

-800 grame nuca macinata sau 500 grame mac macinat

-5 albusuri

-lapte calduț

-esenta de rom sau de vanilie dupa gust

-zahar dupa gust(100-200 grame) 

-1200 grame rahat 

Intr-un bol se cerne faina.Se face o maia din drojdie, 100 ml lapte si 2 linguri de zahar.Se lasa la crescut 15 minute.Se adauga galbenusurile,aromele si restul de lapte

Se framanta bine pana obtinem un aluat omogen.La nevoie se mai pune lapte sau faina.Adaugam untul topit  si racit, uleiul si sarea si mai framanta pana obtinem un aluat care are besici.

Se pune putina faina deasupra si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, la loc caldut.

Umplutura e una simpla.Se amesteca toate ingredientele la un loc.

Alatul dospit il impartim in 9-10 bucati.

Intindem prima bucata, aduagam umplutura si o intidem.Avem grija sa lasam marginile goale de un deget.

Se ruleaza sul, procedam la fel cu restul de bilute.Optional cate 2 suluri se impletesc. Se pune in tava tapetata cu ulei.Se mai lasa la dospit in tava pana creste cat tava.Se inteapa cu o scobitoare.Se unge cu oul batut.

Se coace .Cuptor electric: 50 minute la 160 grade celsius,ventilatie sus-jos si 20 minute la 150 grade celsius caldura doar jos .

Cuptor cu gaz : 15 minute la foc mediu-45 minute la treapta mica.

Se scoate din tavi, se pun pe doguri.

Se amesteca ingredientele pentru sirop(putin zahar cu apa si o picatura de ulei) si insiropam cozonaci. Se lasa sa se raceasca apoi se pot pune in pungi.









Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI