Cozonac cu nuca,rahat, mac

 Anul acesta de Craciun am preferat cozonacii mamei reteta simpla si usoara asa cum o facea pe timpuri.



Ingrediente:

Aluat:

-1kg faina cernuta

-100 grame zahar

-coaja de la o lamaie

-3 plicuri de zahar vanilinat

-25 grame drojdie proaspata 

-500 ml lapte caldut

-100 ml ulei

-sare cat se ia cu 3 degete.

-3 oua 

Umplutura:

-500 grame nuca macinata 

-500 grame mac macinat

-400 grame rahat

-esenta de rom sau de vanilie dupa gust

-zahar dupa gust(100-200 grame) 

Pentru uns: 4 galbenusuri sau 1 ou

Intr-un bol se cerne faina.Se face o maia din drojdie, 100 ml lapte si 2 linguri de zahar.Se lasa la crescut 15 minute.Se adauga ouale,aromele si restul de lapte

Se framanta bine pana obtinem un aluat omogen.La nevoie se mai pune lapte sau faina.Adaugam uleiul si sarea si mai framanta pana obtinem un aluat care are besici.

Se pune putina faina deasupra si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul, la loc caldut.

Umplutura e una simpla nuca se amesteca cu zahar dupa gust ,macul se amesteca cu zahar dupa gust, rahatul se taie bucatele

Alatul dospit il impartim in 3 bucati.

Intindem prima bucata, aduagam umplutura  dorita si o intidem.Avem grija sa lasam marginile goale de un deget.

Se ruleaza sul, procedam la fel cu restul de bilute.

Se unge cu galbenusul batut. Se presara zahar.

Se coace .Cuptor electric: 50 minute la 160 grade celsius,ventilatie sus-jos si 20 minute la 150 grade celsius caldura doar jos .

Cuptor cu gaz : 15 minute la foc mediu-45 minute la treapta mica.

Se scoate din tavi, se pun pe doguri.

 Se lasa sa se raceasca apoi se pot pune in pungi.






Pofta buna!
















Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI