Tort Amandina

Tortul amandina l-am pregatit pemtru ziua surioarei mele Florina.

La multi ani,Florina!

Reteta este preluata de pe blogul lui Teo's kitchen.

Este un tort perfect pentru fani Amandinelor sau a torturilor cu ciocolata.



Ingrediente:

Blat:

- 12 ouă

- 400g zahăr

- 100ml apă

- 100ml ulei

- 120g cacao (6 linguri cu vârf)

- 400g făină

- 1 pliculeț praf de copt


1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează cu unt și făină sau folosind spray non-stick o tavă de copt de 28 cm diametru.

2. Sepără ouăle: amestecă gălbenușurile cu uleiul până obții o cremă ca o maioneză.

3. Bate albușurile spumă cu zahărul până granulele nu se mai simt și obții o bezea tare.

4. Adaugă treptat apa și amestecul de gălbenușuri peste bezea, apoi făina și praful de copt. Amestecă ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul în compoziție.

5. Toarnă compoziția uniform în tava pregătită și coace în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute sau până când blatul este copt.

6. Lasă blatul să se răcească complet în tavă, apoi răstoarnă-l pe un platou și lasă-l să se răcească și mai mult.


Crema:

- 500g mascarpone

- 300g Nutella / cremă de alune sau ciocolată


1.Într-un bol mare, amestecă mascarponele cu Nutella sau crema de alune sau ciocolată până obții o cremă omogenă.

 Sirop:

- 500ml apă

- 250g zahăr

- Esență de rom / rom după gust

- 2 pliculețe cappuccino

1.Într-o cratiță, topi zahărul până devine auriu. Adaugă apa, esența de rom și pliculețele de cappuccino. Fierbe la foc mic, amestecând des, până când zahărul este complet topit. Lasă siropul să se răcească.


 Glazură:

- 250g ciocolată neagră

- 2 linguri ulei


1. Topește ciocolata într-un bol peste abur sau la microunde împreună cu  uleiul, amestecând până obții o glazură omogenă. 

2. Lasă glazura să se răcească puțin înainte de a o folosi pentru acoperirea tortului.

Asamblare:


1. Tapetează tava în care ai copt blatul cu folie alimentară.

2. Așează primul blat, îl insiropezi cu jumătate din sirop.

3. Adaugă 2/3 din crema pregătită, apoi așază al doilea blat.

4. Insiropează cu restul de sirop și dă la rece timp de 3-4 ore.

5. Decorază tortul cu restul de cremă după ce ai turnat glazura pe tort.









Poftă bună!

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI