Eu i stiu cu denumirea de colacei sinmereu ne cocea bunica sau mama camd eram mici.
Ingrediente:
- 500 g făină
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 7 g drojdie uscată
- Aproape 300 ml apă călduță (poate varia în funcție de tipul de făină)
- 2-3 linguri ulei (pentru aluat și pentru uns, opțional)
- 1 ou (pentru uns, opțional)
- Semințe (de susan, dovleac, floarea-soarelui – opțional)
Mod de preparare:
-
Într-un bol mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă drojdia uscată și amestecă din nou. Adaugă treptat apă călduță, amestecând continuu, până când obții un aluat moale și ușor lipicios. Dacă este necesar, adaugă puțină apă sau făină în funcție de consistența dorită.
-
Frământă aluatul pe o suprafață ușor înfăinată timp de aproximativ 10 minute, până când devine elastic și nu mai este lipicios. La final, adaugă uleiul și frământă câteva minute pentru a-l încorpora bine.
-
Pune aluatul într-un bol uns cu puțin ulei (dacă vrei) sau lasă-l simplu în bol. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l la dospit timp de aproximativ 1 oră sau până când își dublează volumul.
-
După ce aluatul a dospit, împarte-l în 6-8 bucăți egale și formează bile. Modelează-le într-o formă rotundă sau ușor alungită, după preferință. Pune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând suficient spațiu între ele pentru a crește.
-
Acoperă tava cu un prosop și lasă-le să mai dospească timp de 30 de minute.
-
Dacă dorești o crustă lucioasă și dorit să adaugi semințe, bate un ou și unge chiflele cu acesta. Presară semințele deasupra. Dacă nu dorești aceste adăugiri, poți să sari peste acest pas.
-
Preîncălzește cuptorul la 180°C (ventilație sus și jos). Coace chiflele timp de 25-30 de minute sau până când devin aurii și sună a gol atunci când le bați pe fund.
-
Lasă chiflele să se răcească pe un grătar, pentru a nu se înmuia partea de jos.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu