Astăzi am copt o prăjitură cu mere, după rețeta din caietul mamei mele.
Am folosit făină integrală, unt și un strop de zaharină, păstrând gustul copilăriei, dar adaptat zilelor noastre.
Fiecare foaie, fiecare măr ras, fiecare miros de scorțișoară m-a dus înapoi acasă.
O prăjitură simplă, dar plină de dragoste.
Ingrediente pentru foi:
- 2 ouă
- 2 tablete de zaharină (dizolvate în puțin lapte)
- 2 linguri unt (în loc de untură)
- 2 linguri smântână
- făină integrală cât cuprinde (aproximativ 500 g)
- 1 praf de sare
- 1 linguriță bicarbonat
- 3 linguri lapte
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg mere
- 2 tablete de zaharină (sau după gust)
- scorțișoară după gust
- griș
- puțin zahăr pudră dietetic pentru decor (opțional)
Mod de preparare:
Se amestecă ouăle cu untul moale și smântâna.
Se dizolvă zaharina în lapte și se adaugă în compoziție.
Se pune un praf de sare și bicarbonatul dizolvat tot în lapte.
Se adaugă făină integrală până obținem un aluat potrivit de moale.
Se împarte în două bucăți și se întind foi mari (cam 35×25 cm).
În tava unsă cu ulei se pune prima foaie.
Se presară puțin griș, apoi merele rase și stoarse de zeamă, amestecate cu zaharină și scorțișoară.
Se mai presară puțin griș peste mere.
Se pune a doua foaie deasupra, se înțeapă cu furculița.
Se coace la foc potrivit până prăjitura se rumenește frumos.
După răcire, se poate pudra ușor cu zahăr pudră dietetic (sau deloc).
Poftă bună și multă dragoste în bucătărie!
Comentarii
Trimiteți un comentariu