Pâine de casă cu făină integrală și albă

La noi în familie, pâinea de casă e un ritual. Astăzi vă arăt cum fac eu o pâine mai consistentă, combinând făină integrală cu făină albă, pentru un gust bogat și o textură minunată.


O sa găsiți la ingrediente  2 linguri de aluat. Acesta se face din apă și făină proporții egale cu cel puțin o săptămână înainte de a prepara pâine. Are rol de drojdie. Dar se poate omide si mai adăugați 10 grame de drojdie proaspătă sau 5 de drojdie uscată 


Ingrediente

  • 3 kg făină integrală/neagră

  • 1 kg făină albă

  • 3 linguri cu vârf de sare

  • 1 lingură zahăr

  • 35 g drojdie proaspătă sau 20 g drojdie uscată

  • 1.900 ml apă călduță

  • 3 linguri ulei

  • 2 linguri aluat (opțional, pentru aromă mai intensă)

Preparare

  1. Cerneți făinurile într-un lighean mare. Faceți o gropiță în centru și adăugați drojdia cu zahărul și puțin apă călduță. Dacă folosiți maia, o adăugați aici. Amestecați ușor și lăsați 15–20 de minute să se activeze drojdia.

  2. Turnați restul de apă și frământați aluatul până devine omogen. Adăugați uleiul și sarea și frământați din nou până obțineți un aluat elastic și neted. Acoperiți cu un prosop și lăsați să dospească până își dublează volumul, aproximativ 1–2 ore.

  3. Ungeți masa de lucru cu puțin ulei sau făină. Răsturnați aluatul și întindeți-l cu palmele, apoi adunați colțurile spre centru și formați o bilă sau franzelă mare. Puneți aluatul în tăvi unse sau pe hârtie de copt.

  4. Preîncălziți cuptorul la foc mare (220–230 °C). Puneți pâinea la cuptor pentru primele 10–15 minute la temperatură mare, apoi reduceți focul la 180–200 °C și coaceți 45–60 de minute, până când pâinea sună a gol când o bateți dedesubt.

    5. Scoateți pâinea din cuptor, bateți ușor coaja dacă doriți și acoperiți cu prosop. Lăsați să se răcească complet înainte de a o tăia.





Această pâine este ideală pentru mic dejun, prânz sau cină, are miez dens, aromă bogată și crustă crocantă, exact cum o făcea mama mea sâmbăta dimineața.


Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI