Chiftele rumenite cu piure cremos și sos de roșii


O rețetă tradițională românească, gustoasă și reconfortantă

Dacă îți dorești o mâncare ca la mama acasă, cu gust bogat și ingrediente simple, această combinație de piure pufos, chiftele fragede și tocăniță aromată de roșii este alegerea perfectă. Se gătește ușor, cu ingrediente la îndemână, și este ideală pentru prânz sau cină în familie.


 Piure de  cartofi:

  • 1 kg cartofi

  • Sare și piper după gust

  • 1 lingură unt

  • Lapte de vacă (adăugat treptat, până la consistența dorită)

Mod de preparare

  1. Curăță cartofii, taie-i cuburi medii și pune-i la fiert în apă caldă cu sare.

  2. Fierbe până intră furculița ușor în ei.

  3. Scurge cartofii și pasează-i imediat.

  4. Adaugă untul, sarea, piperul și laptele, amestecând treptat până obții un piure fin, pufos și cremos.

 Chiftele :

  • 1 kg carne tocată

  • 1 ceapă tăiată mărunt

  • 5 căței de usturoi pisați

  • 2 ouă

  • 2 pumni de pesmet

  • Sare și piper după gust

  • Puțin pătrunjel tocat

  • Condimente pentru porc (opțional)

  • Usturoi granulat (opțional)

  • Fulgi de chili (opțional)

Mod de preparare

  1. Pune toate ingredientele într-un bol încăpător și amestecă foarte bine până obții o compoziție omogenă.

  2. Formează biluțe de mărimea dorită (tu ai obținut 44 medii și 4 mai mari).

  3. Prăjește chiftelele în ulei încins până devin aurii și crocante la exterior.

 Tocăniță de roșii aromată :

  • 300 ml bulion sau 500–600 g roșii

  • 3 linguri făină

  • 1 ceapă

  • (Opțional) puțină slănină 

  • O căniță de ulei

  • Sare și piper după gust

  • Condimente cu usturoi (opțional)

  • Fulgi de chili (opțional)

  • 600 ml apă sau lapte 

  • Pătrunjel tocat după gust

Mod de preparare

  1. Toacă ceapa cât mai mărunt.

  2. Încinge uleiul și prăjește ceapa până devine aurie.

    • Dacă folosești slănină: prăjește-o mai întâi, apoi adaugă ceapa.

  3. Adaugă sare și cele 3 linguri de făină, amestecând continuu până făina se gătește ușor.

  4. Încorporează bulionul, apoi apa (sau laptele), amestecând fără oprire.

  5. Condimentează după gust cu piper, usturoi granulat sau fulgi de chili.

  6. Fierbe sosul până se îngroașă ușor și capătă consistență.

  7. Oprește focul și adaugă pătrunjelul tocat.






Așază în farfurie:

  • un strat generos de piure cremos,

  • câteva chiftele rumenite,

  • iar deasupra toarnă tocănița aromată de roșii.

Rezultatul? O mâncare caldă, gustoasă, cu arome tradiționale românești, perfectă pentru orice zi a săptămânii.

Poftă bună!

Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI