Prajitura Foi cu bulion de post

 Rețeta de astazi este una cu ingrediente accsibile si mereu in camara sau bucatarie.

Se prepara foarte simplu.

Rețeta o am de la o matusa. I mulțumesc pentru reteta.

Este o prajitura clasica alături de Albinita(reteta aici) sau Foile cu amoniac(retetele aici). 

Se poate umple cu cremele lasate in retete sau cu mere calitate. 

Daca vreti o varianta de dulce inlocuiti margarina cu untul si apa cu lapte de vaca. 

Reteta se poate retine foarte simplu cate linguri de bulion atatea linguri de zahar si ulei folosim si expesia faina cat cuprinde. 

Mai multe retete de prajituri cu bulion gasiti aici



Ingrediente :

Foi :

-16 linguri ulei

-16 linguri bulion 

-16 linguri zahar

-750-850 g faina

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

- un praf sare




Pentru umplutura:

-1 l apa sau lapte de soia sau lapte de ovaz

-8 linguri zahar

-2 plicuri budinca de vanilie sau 200 grame

-250 g margarina

- opțional 75 g nuca de cocos

-400 g gem de prune 



Mod de preparare 

Foi:

1.Se amesteca cu un tel sau mixer zaharul cu bulionul si sarea pana se topeste aproape tot zaharul. 



2 Adăugam uleiul si amestecam bine. 

3.Se adauga bicarbonatul si amestecam. 



4.Adaugam treptat faina pana obtinem un aluat. 



5.Formam o bila sau un patrat si il taiem in 4 (eu am obtinut 1576  grame de aluat deci am avut 4 bile a cate 394 grame). 




6.Intindem pe rand cate o bila de dimensiunea tavi pana obtinem o foaie subtire.  Eu am folosit o tava de 35*45 cm.(este buna si tava de aragaz). Se pune pe fundul tavi tapetata cu hartie de copt(recomand sa aveti 2 tavi) 




7.Se coace foia in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius aproximativ 8-12 minute (depinde de cuptorului fiecăruia). 



8.Lasam  sa se răcească foile. 

Crema:

VARIANTA CU BUDINCA:

Amestecam praful de budinca cu zaharul si 8 linguri de lapte. 




Restul de lapte se pune la fiert. Cand a început să fiarba se pune budinca de mai sus formata si se amesteca la foc mic pana avem consistenta de o crema. Se poate pune si cocos si mai lasam un minut sa fiarba amestecand continuu. 



Se lasa sa se răcească. Se amesteca treptat cu margarina. 




VARIANTA CU GRIS


Se pune litrul de apa la foc impreuna cu zaharul si un praf de sare. Cand incepe sa clocoteasca apa, se face focul mic si se pune grisul in ploaie amestecand continuu si lasand pe foc pana se ingroasa. Se da deoparte, se lasa un pic sa se racoreasca si se adauga margarina amestecand bine pana la omogenizare. Se da la rece. Dupa ce s-a racit se incorporeaza nuca de cocos.


Asamblare prajitura :In tava infoliata cu folie de plastic  așezam prima foaie-crema-foaie-dulceata-foaie-crema-foaie.Infoliem si lasam cateva ore sau peste noapte in camara. 








Taiem si servim. 





Pofta bună! 




Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI