Știți vorba aceea la placinte înainte, la război înapoi. Dacă nu o sa o știți de azi...
Plăcintele pe lespede sunt una dintre mâncărurile copilărie.
Ce e lespedea?
Lespedea este o bucată din piatră în formă poligonală(fie cerc sau dreptunghiulară așa cum e a mea).
Bun sper că am lamurit ce e cu lespedea. Dacă nu aveți nu e nici o problemă folosiți o tigaie antiaderentă.
Aluatul seamăna cu cel de la palanetele. Doar ca am optat pt a folosi lapte .
Ingrediente :
Aluat :
-1 kg făină
-650-700 ml lapte călduț
-25 grame drojdie proaspătă
- o lingurita de zahăr
-o lingurita de sare
-2 linguri de ulei
Umplutura:
1.Branza:
Se amesteca ingredientele de mai jos
-500 gr. brânză de vaci sau telema sau cașcaval ras
- opțional cozi de ceapă
- opțional mărar
2.Varza:
Călim:-o ceapa
-1 kg varză
-sare, piper, cimbru, mărar după gust
Mod de preparare :
Aluatul :Se prepara ca la Palanete pana ce a dospit aluatul.
Cand a dospit se fac bilute cu mâna. Se întinde fiecare biluță pe blatul înfăinat.
Se pune umplutura. Se sigilează bine.
Se mai întinde cu sucitorul.
Se coc pe ambele parti pe lespedea incinsa si unsă cu ulei sau slănină.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu