Fasole frecata

 O reteta simpla,traditionala si apreciata de toata lumea.

Daca folositi fasole fiarta din conserva se strecoara si se sar primi pasi.

In alte zone se mai numeste batuta,frecalita,sleita.

Alte retete de post gasiti aici.

Alte retete cu fasole gasiti aici.

Ingrediente:


- 1 kg fasole uscata sau mai rapid fasolea fiarta din conserva

-2-3 cepe 

-3-4 catei de usturoi sau usturoi verde

-o lg boia sau paprika dulce sau iute

-100 ml ulei

-sare si piper dupa gust

Fasolea uscată se curăţă mai întâi de impurităţi apoi se pune într-un vas, şi se acoperă bine cu apă rece. Se lasă deoparte la înmuiat. De preferinţă, se lasă să stea cu o seară înainte de preparare, sau cel puţin câteva ore în cazul în care un aveţi aşa mult timp la dispoziţie.

Înainte de-a pune fasolea la fiert se schimbă apa. Vasul cu fasole se pune la fiert la foc mare, până ce dă în clocot, apoi se reduce la foc mediu şi se fierbe cam 10 minute.

Vasul se ia de pe foc şi se scurge din nou apă. Apa scursă se înlocuieşte cu apă fierbinte. Fasolea se pune din nou la fiert, acoperind vasul cu un capac.

Când fasolea este aproape fiartă, se poate lua o cana pentru icre de fasole,  apoi adaugă o ceapa  după care se continuă fierberea la foc mic până ce boabele de fasole devin moi.

Zeama în care a fiert fasolea se scurge într-un vas separat şi se păstrează. O mică parte se foloseşte la pasatul fasolei. 

Pe vremuri, boabele de fasole fierte, împreună cu ceapa  se zdrobesc cât se poate de bine cu ajutorul presei de cartofi.Fasolea se pasează apoi printr-o sită cu ochiuri nu prea mari dar nici prea mici, care se aşează deasupra unei cratiţe. Se ia pe rând câte o porţie din fasolea zdrobită şi se pasează prin sită cu o lingură de lemn. Se continuă până ce rămân doar cojile. Când acestea devin vârtoase, se adaugă câte puţin din zeama în care a fiert fasolea.

În zilele noastre, este mai simplu şi mai rapid să se blendeze fasolea. Pasta obţinută conţine însă şi coji, piureul pierzând astfel puţin din fineţea ce s-ar obţine prin pasarea manuală.

Piureul obţinut se potriveşte de sare. Dacă este prea consistent, se mai poate adăuga puţină zeamă de fasole, până când acesta se aduce la consistenţa dorită.

Într-o tigaie, se căleşte în ulei ceapa tăiată mărunt, până când aceasta începe să se sticlească. Se adaugă apoi faina si amestecam bine.Cand e aproape gatita se adauga paprika  şi se ia imediat de pe foc, pentru a evita arderea papricii.

Se pune peste fasolea,usturoiul tocat sau taiat,sare si piper dupa gust si se mai lasa sa de-a 2 -3 clocote.Se presara patrunjel si se serveste alaturi de paine sau palanet si ceapa sau muraturi.





Daca nu tinem post putem servi si cu creste de slanina sau carnati.



Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI