Tort simplu

 Azi este o zi speciala la mine în familie. 

Este ziua bunici Maria sau asa cum i spunem noi Mică. 

Vreau sa i mulțumesc pentru toate rețetele învățate de la ea de mama apoi învățate de mine.

Cred ca toată lumea știe cum e sa ai o bunica și sa o întrebi cum se face cozonacul sau cornulețele ce ți se topesc în gura.

O sa va las aici si conversatia mea cu buni. 

Si redeta de crema de zahar ars. Perfecta pentru a umple acest tort. Eu am avut frisca batuta de ieri. 

-Mica cum faci crema de zahar ars la Alba ca zapada?
-Pui o cana de zahazahar și îl stingi cu lapte.
-Cat lapte?
-O cana jumate și îl lași pe foc pana arata ca un ceai.Faci o îngroșarea din faina și apă. O pui peste ceaiul făcut. Lași la răcit. Freci o margarina și o amesteci cu crema.
-Cata  faina pun ?
-2-3linguri și la fel și  lapte.
Buni a mea sau cum i zicem noi Mica.Este o persoana draguta,amabila, era socacita satului natal, plus o gospodina .Multe rețete sunt învățate de la ea Cornulețe a la buni,Tavalita, Cozonac, Albinita si Televizor rețetele pe blog.Plus Rulada și Prajitura cu ochi ce o sa fie postate cat de curând sper. 
Draga Mica La mulți ani! Acest tort este numai pentru dumneata. 
Evident ca avem ingrediente simple, accesibile.
 Este un tort unde putem folosi albusurile ramase de la maioneza. 
Reteta este una mega simpla si usor de facut. Chiar si copii se pot implica in prepararea lui. 


Ingrediente :
350 grame unt
350 grame zahar 
6 oua întregi 
2 albusuri batute spuma
esenta de rom sau de vanilie 
350 grame  faina
un vf cutit de praf de copt 
un praf de sare
un pliculet de zahar vanilnant
optional coaja de lamaie
Crema+Decor:
600 ml frișcă lichida dulce
putina cacao opțional 
zahar pudra( pentru frisca neindulcita) 
un plic de intaritor de frisca
Sirop:
2 linguri zahar
1 cana apa
esenta de rom


Mod de preparare 
Spumam untul impreuna cu zaharul si esintr pana obtinem o crema unde nu se mai simt granulele de zahar. Adaugam treptat  cate un grlbenus. Intre timp batem albusurile(2+6) cu sarea si zaharul vanilinant pana avem o bezea tare.
Adaugam in crema de unt si galbenusuri faina si praful de copt. Amestecam bine. La final incorporam albusurile treptat, cu misvari de împăturire. Se pune in tava si se coace la 180 grrde pana trece testul scobitori. 
Se lasa la rece. 
Sirop:Caramelizam zaharul si pe urma adaugam apa si lasam sr fiarba prna e ca un ceai. Se lasă la rece. Rece se adauga esenta. 
Taiem blatul rece in 2.Insiropam fiecare foaie. 
Crem:Se bate frisca un minut adaugam întăritorul, cacao, esenta, zaharul si continuam să batem pana e ferma. Frisca nu trebuie sa cada de pe palete. 
Punem crema intre foile insiroprte. Decoram dupa imaginatie. 



Pofta bună! 


Aici e buni








Comentarii

FACEBOOK RECOMANDARI